www.technologieenindustrie.com
Southco

Southco's Toegangstechnologie voor laboratoriumapparatuur verbetert ergonomie en productiviteit

Klinische onderzoekslaboratoria maken om hun vitale taken uit te voeren tegenwoordig gebruik van een breed scala aan geautomatiseerde hulpmiddelen, waaronder grote centrifuges, hoge-snelheid vloeistofbemonsteringssystemen, opslagkoelkasten en andere apparatuur.

Southco's Toegangstechnologie voor laboratoriumapparatuur verbetert ergonomie en productiviteit

Toegangstechnologie voor laboratoriumapparatuur verbetert ergonomie en productiviteit

Klinische onderzoekslaboratoria maken om hun vitale taken uit te voeren tegenwoordig gebruik van een breed scala aan geautomatiseerde hulpmiddelen, waaronder grote centrifuges, hoge-snelheid vloeistofbemonsteringssystemen, opslagkoelkasten en andere apparatuur. Er wordt voor dit soort systemen een forse groei verwacht, waarbij de globale markt voor laboratoriumautomatisering rond 2028 naar verwachting een omvang zal hebben van USD 7,1 miljard, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) over deze periode van 5,8%.

Toonaangevende ontwerpers van medische apparatuur zijn daarom op zoek naar manieren om de efficiëntie en ergonomie van hun systemen te verbeteren. Dit doen ze onder andere door gebruik te maken van de nieuwste vergrendel-, sluiting- en positiecontroletechnologie, zoals roterende sluitingen, elektronische toegangssystemen en vergrendelbare en contragewichtscharnieren, waarmee de prestaties van deze systemen in de huidige drukke laboratoriumomgeving verbeterd kunnen worden.


Groei van de laboratoriumautomatiseringsmarkt


Southco's Toegangstechnologie voor laboratoriumapparatuur verbetert ergonomie en productiviteit

De groei van de markt voor laboratoriumautomatisering omvat een breed range machinegroottes en -typen. In een recent onderzoek naar groot-volume hematologieanalysatoren wordt bijvoorbeeld voorspeld dat de globale markt voor deze systemen rond 2032 een CAGR van 6,06% zal hebben, waarbij meerdere factoren een rol spelen, waaronder de vooruitgang op het gebied van genetische behandelingen, stamcelonderzoek en proteomica.

Deze groei zorgt ervoor dat zowel de aantallen als de omvang van automatiseringsapparatuur in de huidige laboratoria aanzienlijk toenemen. Ging het vroeger bij bloedanalyse apparaten en centrifuges vaak om tafelmodellen, bij de modernere systemen gaat het om vloermodellen die tientallen of honderden monsters per uur kunnen verwerken.

Ook gekoelde opslagsystemen worden veel groter en benaderen industriële capaciteiten. Strenge bewaking en controle van de temperatuur zorgt voor bescherming van de vitale monsters en biologische materialen.

Overwegingen voor toegangscontroleapparatuur


Southco's Toegangstechnologie voor laboratoriumapparatuur verbetert ergonomie en productiviteit

Naarmate de omvang van laboratoriumautomatiseringssystemen toeneemt, zijn het de industriële ontwerpers die, door de juiste toegangscontroleapparatuur te selecteren, ervoor kunnen zorgen dat hun systemen ergonomisch efficiënt kunnen worden bediend. Deze systemen vereisen verbeterde sluitingen om grote apparatuurdeksels veilig te kunnen vergrendelen. Dit is met name belangrijk voor apparaten met bewegende delen, zoals centrifuges die op hoge snelheid werken met een verhoogd risico op trillingen dat kan leiden tot onverwachte ontgrendeling.

Momenteel leveren toonaangevende leveranciers van toegangscontroleapparaten een range sluitingsontwerpen, functionaliteit en complexiteit. Het keuze voor de juiste sluiting hangt af van factoren als toepassing, vereist veiligheidsniveau, gebruiksgemak en andere ergonomische overwegingen. Van eenvoudige nokkensloten die een toegangspaneel beveiligen, tot druksluitingen die een klemkracht tussen twee oppervlakken creëren, de markt biedt sluitingen voor een breed scala aan toepassingen.

Eén type sluiting dat veilig kan worden toegepast bij laboratoriumautomatiseringssystemen is de roterende sluiting, een zeer eenvoudig maar duurzaam mechanisme. Dit mechanisme, dat vaak wordt gebruikt voor deuren en panelen van zware installaties en voertuigen, combineert veiligheid door roterende werking met het gemak van push-to-close, waarbij de sluiting makkelijk met lage sluitkracht kan worden vastgezet en zich daarna stevig vergrendelt met een goed aansluitende, veilige pasvorm.

Daarnaast zijn er mechanische en elektronische sluitingssystemen verkrijgbaar met speciale geluids- en trillingsdempende eigenschappen, waardoor de sluiting ongevoelig blijft voor trillingen die door de laboratoriumapparatuur worden gegenereerd.

Toegangscontroleapparaten, zoals roterende sluitingen, kunnen ook gebruikmaken van elektronische sluitsystemen voor een betere beveiliging en toegangstracering. Elektronische sluitingen zijn ontworpen om gebruikers te garanderen dat hun apparaten veilig zijn. Net zo waardevol is dat ze zijn uitgerust met een reeks toegangscontroleopties, waaronder toetsenborden, RFID kaarten en digitale sleutels voor gebruik in smartphones met Bluetooth, voor meer veelzijdigheid, gemak en veiligheid.

Deze verbeterde beveiliging kan ook geïntegreerde audittracking omvatten, waarbij automatisch wordt geregistreerd welke laboratoriummedewerkers de elektronische sloten hebben bediend en wanneer de panelen werden geopend en gesloten. Dit kan bepaalde beheertaken voor labautomatisering ondersteunen.

Zo kan bijvoorbeeld worden bijgehouden wanneer een centrifuge of analysator werd geopend en gesloten, en door welke medewerker, wat de administratie van laboratoriumprojectbeheer kan ondersteunen met real-time informatie voor het beheren van workflows en de toewijzing van arbeidskosten.

Bijhouden wanneer en hoe vaak koelkastdeuren voor het opslaan van monsters worden geopend is een ander voorbeeld. Als de deur van een koelkast herhaaldelijk geopend en gesloten wordt, kan de vereiste interne temperatuur oplopen boven een grens die nodig is om de biologische integriteit van het gekoelde materiaal te behouden. Om dit probleem op te lossen, kunnen slimme elektronische toegangssluitingen zo geprogrammeerd worden dat ze op slot blijven totdat de juiste temperatuurdrempel is bereikt.

Levensduur en contactmoment zijn ook twee overwegingen die ontwerpers van laboratoriumautomatiseringssystemen moeten meenemen in hun keuze voor een sluiting. Toonaangevende leveranciers van toegangscontrolesystemen hebben hun producten ontworpen en geproduceerd voor een lange levensduur en duizenden keren openen en sluiten.

Bovendien zorgen ze ervoor dat, als een paneel gesloten en vergrendeld wordt, fysieke en auditieve feedback duidelijk maakt dat het paneel goed is afgesloten. Gebruikers kunnen dan horen en voelen dat de sluiting volledig en veilig is geactiveerd. Deze subtiele feedbackfuncties kunnen bijdragen aan het gevoel van kwaliteit en prestatie dat gebruikers ontwikkelen bij hun dagelijkse gebruik van de laboratoriumapparatuur.


Positieregelaars beoordelen


Southco's Toegangstechnologie voor laboratoriumapparatuur verbetert ergonomie en productiviteit

Ergonomie is een belangrijk aandachtspunt voor veel lab-ontwerpers die veel waarde hechten aan ontwerpen die zorgen voor veiligheid, comfort en productiviteit van wetenschappers en laboranten. Met de overgang van tafelmodellen naar vloermodellen van centrifuges en andere systemen zijn de toegangspanelen voor deze apparatuur zwaarder geworden. Deze panelen worden regelmatig geopend en gesloten tijdens het werk en het is vaak de taak van laboranten om meerdere machines op hun afdeling te onderhouden. Tevens moeten deze zwaardere panelen veilig geopend blijven, terwijl monsters in de machines worden geladen en eruit gehaald.

Een elegante en goed ontworpen oplossing hiervoor leveren scharnieren met positieregeling die de inspanning voor het openen en sluiten van zware panelen minimaliseren en zo zorgen voor een betere de ergonomie voor de technicus.

Contragewichtscharnieren bieden een bewezen en effectieve oplossing. Ze neutraliseren het gewicht van zware panelen door tegenwicht te bieden aan de zwaartekracht, waardoor zware deksels met een minimale krachtsinspanning over het volledige bewegingsbereik opgetild kunnen worden. Het deksel kan in elke positie worden vastgezet, zelfs als de operator het loslaat.

Sommige toepassingen met zware panelen, zoals de deuren van de achterbak van SUV's, maken gebruik van gasveercilinders om de deuren vlot te kunnen openen en tijdens gebruik open te houden. Contragewichtscharnieren hebben echter een veel langere levensduur dan gasveercilinders en bieden duizenden open/dicht-cycli zonder dat de prestaties er onder lijden. Deze betrouwbare, duurzame prestaties verhogen eveneens de veiligheid van het laboratoriumpersoneel door te garanderen dat zware panelen niet opeens dichtvallen, terwijl technici aan het werk zijn.

De keuze voor de juiste scharnieren kan op subtiele maar belangrijke wijze een bijdrage leveren aan het verbeteren van de ergonomie voor laboratoriumpersoneel. In high-volume laboratoria met meerdere machines waar herhaaldelijk monsters en biologische materialen worden geladen en gelost, is het ontgrendelen en openen van het deksel een bron van repetitieve fysieke belasting. En omdat contragewichtscharnieren het paneel geheel open houden, terwijl de technici hun taken uitvoeren, is het niet nodig dat ze het paneel met één hand open hoeven te houden, of zich zorgen hoeven te maken, dat het plotseling valt of sluit.

De meeste lab-automatiseringssystemen zijn voorzien van flatpanel videomonitoren die vaak geconfigureerd zijn als touchscreen-bediening. Sommige touchscreens zijn verzonken gemonteerd in de behuizing van het systeem, terwijl andere op de buitenkant zijn gemonteerd. Voor een efficiëntere werking moet de positie van deze schermen makkelijk kunnen worden aangepast, waarbij hun positie wordt behouden als ze worden bediend.

Voor deze toepassingen maken monitorbevestigingen met een geïntegreerde constant koppel voorziening eenvoudige, efficiënte monitoring mogelijk. Constant koppel scharnieren gebruiken vooraf ingestelde wrijving om een specifieke bewegingsweerstand te bieden. Ze zorgen ervoor dat een scherm eenvoudig onder een willekeurige hoek geplaatst kan worden, waarna het scherm die hoek vasthoudt tot het weer wordt bewogen.


Verbeterd esthetisch ontwerp

Huidige toonaangevende producenten van toegangs- en positiecontrolesystemen investeren tegenwoordig in meer dan alleen apparaatprestaties, ze integreren up-to-date ontwerpkenmerken, zoals verschillende afwerkingen, verborgen scharnierontwerpen en hightech verpakking, zodat de apparatuur past in de geavanceerde, state-of-the-art esthetiek die veel fabrikanten van laboratoriumautomatiseringssystemen nastreven.

Door positiecontrole en elektronische toegangssystemen op te nemen in het ontwerp van automatiseringssystemen kunnen fabrikanten hun merkbekendheid vergroten. Onderscheidende touchpoint kenmerken - gebruiksgemak, veilig sluiten, elektronische vergrendelingsmechanismen en verbeterde ergonomie - kunnen bijdragen aan de aantrekkingskracht van de productlijn van een bedrijf.

Fabrikanten van toegangshardware blijven hun productportfolio’s voortdurend uitbreiden met nieuwe technologieën, functionaliteit en materialen om de touchpoint ervaring van gebruikers te verbeteren en de ergonomie te verbeteren.

Door eerder en intensiever overleg te plegen met leveranciers van toegangs- en positiecontrolesystemen, kunnen fabrikanten van lab-automatiseringssystemen inzicht krijgen in en aanbevelingen doen voor manieren om de productiviteit van de huidige, sterk geautomatiseerde onderzoekslaboratoria verder te verbeteren.www.southco.com

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers