www.technologieenindustrie.com
HMS Industrial Networks AB

Industrial Ethernet en Wireless groeien snel De markt voor industriële netwerken in 2017 volgens HMS

De groei bij Industrial Ethernet en Wireless wordt gestimuleerd door zowel een toenemende behoefte aan industriële apparaten die via een netwerk met elkaar kunnen worden verbonden, als door het Industrial Internet of Things. Zo luidt de belangrijkste conclusie van het jaarlijkse onderzoek van HMS Industrial Networks naar de markt voor industriële netwerken. Industrial Ethernet is momenteel goed voor 46% van de markt (38% vorig jaar). Draadloze technologieën zijn eveneens sterk in opkomst, met momenteel een marktaandeel van 6% (4%). Gecombineerd zijn Industrial Ethernet en Wireless nu goed voor 52% van de markt, met 48% bij de veldbussen.

Industrial Ethernet en Wireless groeien snel  De markt voor industriële netwerken in 2017 volgens HMS
Veldbus versus Industrial Ethernet en Wireless

HMS’ schatting voor 2017 is gebaseerd op het aantal in 2016 nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering, alsmede op verschillende marktonderzoeken en HMS’s eigen verkoopstatistieken

HMS Industrial Networks presenteert nu zijn jaarlijkse analyse van de industriële netwerkmarkt, die is gericht op wereldwijd nieuw geïnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering. Als onafhankelijke leverancier van producten en diensten voor industriële communicatie en het Internet of Things, heeft HMS een helder inzicht in de industriële netwerkmarkt. Hieronder enkele trends op het gebied van industriële communicatie die het bedrijf voorziet voor 2017.

Industrial Internet of Things versterkt de groei van Industrial Ethernet

Volgens HMS groeit Industrial Ethernet met 22% sneller dan voorgaande jaren. Het heeft nu een wereldwijd marktaandeel van 46%, vergeleken met 38% vorig jaar. EtherNet/IP en PROFINET delen samen een eerste plaats, waarbij PROFINET dominant is in Centraal-Europa, en EtherNet/IP voorop loopt in Noord-Amerika. Wereldwijd zijn de runners-up EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK.

"We zien absoluut een versnelde overgang naar verschillende Industrial Ethernet-netwerken als we kijken naar nieuw geïnstalleerde nodes", aldus Anders Hansson, Marketing Director bij HMS. "De overgang naar Industrial Ethernet wordt gedreven door de behoefte aan hoge prestaties, integratie tussen fabrieksinstallaties en IT-systemen, alsmede door het Industrial Internet of Things in het algemeen."

Wireless bepaalt het netwerkplaatje opnieuw

Draadloze technologieën groeien met 32% snel en zijn nu goed voor 6% van de totale markt. Op het gebied van Wireless is WLAN de meest populaire technologie, gevolgd door Bluetooth. "Wireless wordt in toenemende mate gebruikt door machinebouwers ten behoeve van innovatieve automatiseringsarchitecturen en nieuwe oplossingen voor connectiviteit en besturing, inclusief Bring Your Own Device (BYOD) -oplossingen via tablets of smartphones," vertelt Anders Hansson.

Fieldbus groeit nog steeds, maar de groeisnelheid neemt af

Veldbussen zijn nog steeds de meest toegepaste vorm van netwerken met een marktaandeel van 48%. De veldbusmarkt groeit nog omdat veel gebruikers de traditionele eenvoud en betrouwbaarheid van veldbussen waarderen, maar de groei neemt af, nu tot ongeveer 4%, ten opzichte van 7% vorig jaar. Dominant bij de veldbussen is met 14% wereldwijd PROFIBUS, gevolgd door de Modbus-RTU en CC-Link, beide met 6% marktaandeel.

Regionale feiten


In Europa en het Midden-Oosten is PROFIBUS nog steeds toonaangevend als netwerk, terwijl PROFINET de snelste groei doormaakt. Runners-up zijn EtherCAT, Modbus-TCP en Ethernet POWERLINK.

De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door de CIP netwerken. In termen van marktaandeel heeft EtherNet/IP inmiddels DeviceNet ingehaald

In Azië wordt het beeld van een gefragmenteerde netwerkmarkt steeds duidelijker. Geen van de netwerken onderscheidt zich als een echte marktleider, maar PROFIBUS, PROFINET, EtherNet/IP, Modbus en CC-Link worden op grote schaal gebruikt. Daarbij blijft EtherCAT zich profileren als een belangrijk netwerk, terwijl CC-Link IE Fiels wint aan momentum.

Steeds meer apparaten verbonden


"De door ons gepresenteerde cijfers vertegenwoordigen onze geconsolideerde visie, waarbij we rekening hebben gehouden met de inzichten van collega's in de industrie, met onze eigen verkoopstatistieken en met de algemene perceptie van de markt," vertelt Anders Hansson. "Interessant is dat industrieel Ethernet en Wireless nu samen met 52% goed zijn voor meer dan de helft van de markt, vergeleken met 48% voor de veldbussen. Het succes van de Industrial Ethernet netwerken en de groei van draadloze technologieën bevestigt wel dat de netwerkmarkt gefragmenteerd blijft, omdat gebruikers blijven vragen naar connectiviteit met verschillende veldbussen, Industrial Ethernet en draadloze netwerken. Al met al worden industriële apparaten steeds meer met elkaar verbonden, gestimuleerd door trends als Industrial Internet of Things en Industrie 4.0. Wat ons betreft zijn we volledig uitgerust om met deze trends mee te groeien, want bij HMS gaat alles over ‘Connecting Devices’.

Industrial Ethernet en Wireless groeien snel
De markt voor industriële netwerken in 2017 volgens HMS
Anders Hansson, Marketing Director, HMS Industrial Networks

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers