www.technologieenindustrie.com
MAPLESOFT

MapleSim zorgt voor extra brandstofefficiency in auto's

Waterloo, Canada, 14 september 2011: Maplesoft kondigde vandaag de MapleSim Driveline Component Library aan, een verzameling componenten voor het modelleren van aandrijfketenapplicaties. Gebouwd in samenwerking met verschillende transmissieproducenten, omvat deze MapleSim add-on alle fasen in de aandrijfketen, van motor tot en met differentieel, wielen en wegbelasting, alsmede de voertuigdynamiek.

MapleSim zorgt voor extra brandstofefficiency in auto's
Met MapleSim kunnen ingenieurs zeer betrouwbare high performance modellen ontwikkelen in een fractie van de tijd die nodig zou zijn met andere tools. Door MapleSim in combinatie met de MapleSim Driveline Component Library te gebruiken, kunnen ingenieurs het beste aan fysische modellen en empirische gegevens combineren tot maximale modelbetrouwbaarheid, ontwerpen optimaliseren en het algehele brandstofverbruik van voertuigen verbeteren.

Een groot voordeel van deze bibliotheek is dat de componenten een niet-causale benadering toepassen bij de modelontwikkeling, waarbij de gebruiker eenvoudig de onderdelen kan samenvoegen in de vereiste configuratie, zonder zich zorgen te hoeven maken over zaken als koppelrichting en belastingverloop. Deze zaken worden automatisch opgelost door de onderliggende solver. Dit maakt het veel makkelijker en aanzienlijk sneller om, vergeleken met het conventionele gebruik van traditionele signal-flow simulatietools, modellen van complexe transmissieconfiguraties te maken met 'pre-fab' componentmodellen.

De bibliotheek biedt tevens een optie die het mogelijk maakt vermogensverliezen direct in het model te verwerken, via externe berekeningen dan wel door gebruik te maken van empirische 'opzoektabellen'. Zo kan er bijvoorbeeld energieverlies in de aandrijfketen optreden als gevolg van tandspeling, lagerwrijving, slip en andere factoren. Met deze aanpak kan de gebruiker de modelbetrouwbaarheid optimaliseren en tegelijkertijd de verliezen zodanig invoeren dat het best wordt weergegeven hoe de verliesgegevens tijdens het testen werden verkregen.

"Terwijl autofabrikanten een steeds verdere verbetering van de brandstofefficiency van hun voertuigen nastreven, hebben ze gemerkt dat de transmissie daarbij één van de belangrijkste bronnen van vermogensverlies is," aldus Paul Goossens, vice-president Application Engineering bij Maplesoft. "Ingenieurs steken veel energie in hun zoektocht naar vermogensverlies en naar wat er kan worden gedaan om de algemene efficiency te verbeteren. MapleSim en de MapleSim Driveline Component Library verminderen de hiervoor benodigde tijd en inspanning aanzienlijk en maken het veel makkelijker voor transmissiefabrikanten om door betere ontwerpen vermogensverlies te reduceren. Het resultaat is efficiëntere voertuigen op onze wegen."

  Meer weten…

LinkedIn
Pinterest

Sluit u aan bij de 155.000+ IMP-volgers